Sähköpyöristä yleisesti

eBaikUncategorized

Image

Vuoden 2020 poikkeukselliset tapahtumat siivittivät perinteisten polkupyörien lisäksi myös sähköpolkupyörät ennennäkemättömään suosioon. Polkupyörien määrä liikenteessä kasvoi varsinkin Keski-Euroopassa valtavasti, esimerkiksi Wienissä polkupyörien määrä kasvoi toukokuussa 45% (Verkehrsclub Österreich VCÖ:n raportti). Sähköpyörien osalta sekä kotimaiset että eurooppalaiset jälleenmyyjät myivät ja myyvät edelleen paljon eioota. Useiden valmistajien pyörien toimitusajat ovat olleet jo jonkin aikaa 4-8 viikon tasoa. Joitakin malleja saa odottaa jopa pidempään. Voidaan melko varmasti sanoa, että sähköpyörät ovat rantautuneet pysyvästi myös Suomeen.

Sähköpolkupyörä mahdollistaa pidempien matkojen taittamisen nopeammin ja kevyemmin. Myös sähköpyörää täytyy polkea, mutta sähkömoottori avustaa kuljettajaa erityisesti ylämäissä ja vastatuulessa. Kuljettaja valitsee 3-4 avustustasosta itselleen tilanteeseen sopivan avustusvoiman, jota  on helppo muuttaa ohjaustankoon sijoitetusta ohjauspaneelista. Avustuksen voi kytkeä myös kokonaan pois päältä. Karkeasti voidaan sanoa, että sähkömoottori eliminoi ajosta ylimääräisen vastuksen jolloin pyörällä voi ajaa aina kuin tasamaalla - pienessä myötätuulessa. Varsinkin tehokkaammat avustusmoodit kuitenkin takaavat, että pyörän nopeuden saa nostettua 25 km/h tasolle erittäin nopeasti. 

Sähköpyörä madaltaa monille kynnystä käyttää pyörää esimerkiksi työmatka-ajossa. Pyöräilyn käyttökustannukset ovat erittäin matalat autoon verrattuna, joten vaikka pyörällä ei ajaisikaan työpaikalle joka päivä ympäri vuoden, muutamakin päivä kuukaudessa voi tehdä mukavan säästön lompakkoon. Lisäksi, jos aiemmin ainoa kulkuneuvo on ollut auto, myös kunto ja terveys kiittävät. Sähköpyöräily on hyötyliikuntaa matalalla sykkeellä ilman maitohappoja.

Olitpa sitten vasta harkitsemassa sähköpyörää tai omistat jo sellaisen, löydät artikkeleistamme varmasti hyödyllistä tietoa joka kannattaa ehdottomasti lukea läpi ennen ostoksille lähtöä. eBaik.fi -sivuston tarkoitus on helpottaa sähköpyörien vertailua ja ostopäätöksen tekemistä.